انواع بهبود دهنده نان

انواع بهبود دهنده نان

نان به عنوان یکی از اقلام بسیار مهم در سبد خانوارها است که از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و به عنوان غذای اصلی بسیاری از مردم در کشورهای متفاوت شناخته می‌شود. با توجه به اهمیت نان تمامی افراد به دنبال خرید بهترین و مرغوب‌ترین نان‌ها هستند که از ویژگی‌های آنها می‌توان به تازگی، نرمی و لطافت و کیفیت بالا اشاره کرد. بنابراین نانواها ممکن است برای پختن نان‌هایی با این مشخصات از برخی از مواد شیمیایی استفاده کنند که بهبود دهنده نان یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین آنها است. این بهبود دهنده‌ها انواع مختلفی را دارد که در این مطلب به معرفی آنها خواهیم پرداخت.

بهبود دهنده نان چیست؟

پیش از پرداختن به بحث انواع متفاوت بهبود دهنده نان لازم است تا به صورت کلی با بهبود دهنده نان آشنا شوید. بهبود دهنده‌های نان به صورت کلی حالت پودری داشته که به علت بالا بردن کیفیت نان و همچنین انواع کیک‌ها و کلوچه‌ها در صنایع پخت نان و شیرینی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این مواد به دلیل افزایش دادن حجم خمیر نان و ایجاد کردن بافت مناسب آرد سبب افزایش ماندگاری، لطافت و تازگی بیشتر نان‌ها می‌شود. به طور معمول از بهبود دهنده نان در تولید انواع نان‌های سنتی از جمله نان بربری، لواش و سنگک استفاده می‌شود. در گذشته دور از بهبود دهنده‌های طبیعی نان از جمله روغن‌های متفاوت استفاده می‌شده است، اما امروزه با پیشرفت علم و تولید بهبود دهنده‌های جدید می‌توان علاوه بر بالا بردن کیفیت انواع نان‌ها به بالا بردن ماندگاری و به ور آمدن خمیر آن نیز کمک کرد.

بهبود دهنده نان از موادی تشکیل شده است که می‌تواند گلوتن را فعال کند و این موضوع به تولید گاز بیشتر کمک کرده و در نتیجه به فرایند ورز دادن و تخمیر خمیر سرعت می‌بخشد. در تولید نان‌ها از اسید اسکوربیک به دلیل بهبود احتباس گاز در خمیر به علت اثرگذاری بر ترکیب گلوتن استفاده می‌شود که از دیدگاه شیمیایی اسید اسکوربیک یک عامل کاهش دهنده و گاهی به عنوان آنتی اکسیدان به حساب می‌آید؛ و این ماده قابلیت خمیر را برای نگهداری گاز افزایش داده و امکان تولید نان با تخلخل بیشتر را به وجود می‌آورد.

فواید بهبود دهنده نان در خمیر

بهبود دهنده نان می‌تواند فواید متفاوتی را برای نان داشته باشد و همچنین سبب ایجاد واکنش‌های مثبت در خمیر نان بشود که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به این نکته اشاره کرد که می‌تواند سرعت عمل آمدن خمیر را افزایش بدهد و همچنین زمان حجیم شدن آن را کاهش دهد. از جمله دیگر مهم‌ترین فواید بهبود دهنده نان در خمیر شامل موارد زیر می‌شود :

  • بهبود دهنده نان می‌تواند خمیر را با شرایط دمایی و آب و هوایی متفاوت مقاوم کند و از ناپایداری آن در مرحله نهایی پخت نان جلوگیری کند.
  • مواد بهبود دهنده نان می‌توانند کیفیت آرد را تا حد قابل توجهی افزایش بدهند که در نتیجه می‌تواند سبب افزایش کیفیت کلی نان بشود.
  • بهبود دهنده‌های نان می‌توانند به آرد کمک کنند تا رنگ سفیدی را پیدا کند تا دیگر نان رنگ زرد نداشته باشد.
  • این مواد خمیر را کاملاً منسجم و لطیف کرده و به کاهش چسبندگی آن کمک می‌کنند و همچنین سبب سرعت بخشیدن به روند ورز دادن و تخمیر می‌شوند.
  • بهبود دهنده‌های نان پس از پخت سبب بهبود بافت خمیر شده و همچنین باعث دو برابر شدن و افزایش حجم خمیر می‌شوند.
  • بهبود دهنده‌های نان، که معمولاً به عنوان افزودنی‌های خمیری شناخته می‌شوند، می‌توانند به بهبود کیفیت خمیر و در نتیجه نان نهایی کمک کنند.
  • بهبود دهنده‌ها می‌توانند با تاثیر بر ساختار خمیر نانی بسیار نرم‌تر و با بافت یکنواخت‌تر را تولید کنند. بافت مطلوب نان سبب می‌شود تا مصرف کنندگان هنگام خوردن آن تجربه لذت بخش‌تر را داشته باشند.
  • بهبود دهنده‌ها می‌توانند به افزایش عطر و طعم نان کمک کنند و تجربه‌ای لذت‌بخش‌تر برای مصرف‌کنندگان فراهم کنند.
  • بهبود دهنده‌ها با حفظ کردن رطوبت خمیر و تاخیر در فرایند بیاتی می‌توانند ماندگاری نان را افزایش بدهند که این امر در نان‌های صنعتی که نیاز به نگهداری طولانی مدت دارند بسیار مهم است.

انواع بهبود دهنده نان

بهبود دهنده‌های نان بسته به نوع نان و همچنین نیازهای متفاوت در تولید در انواع متفاوتی عرضه می‌شود که برخی از مهم‌ترین آنها عبارتند از :

  • بهبود دهنده‌های چند منظوره : برای تولید کردن انواع نان‌های تخمیری از جمله نان ساندویچی، نان باگت و نان‌های سنتی این نوع بهبود دهنده‌ها استفاده می‌شود. از جمله این بهبود دهنده‌ها می‌توان به بهبود دهنده S500 اکتی پلاس و بهبود دهنده 1001 قرمز اشاره کرد.
  • بهبود دهنده‌های مخصوص نان لایه ای : برخی از بهبود دهنده‌ها سبب افزایش مقاومت خمیر در هنگام لایه کردن می‌شوند و از آنها در تولید نان‌های لایه‌ای از جمله اشترودل و کروسان استفاده می‌شود.
  • بهبود دهنده مخصوص نان‌های تیره : بهبود دهنده مالت تیره از دیگر انواع بهبود دهنده‌های نان است که برای تولید نان‌های چاودار و سبوس‌دار استفاده می‌شود تا بتواند با بهبود بخشیدن طعم و رنگ محصولی خاص و متمایز را تولید کند.
  • بهبود دهنده‌های مخصوص نان‌های صنعتی : برای تولید انبوه و استانداردسازی کیفیت نان در کارخانه‌های تولید نان می‌توان از بهبود دهنده‌های تیگریس استفاده کرد که به عنوان بهبود دهنده آردهای قوی شناخته می‌شود.
  • بهبود دهنده آرد نان تست : نان تست نیز جز نان‌های بسیار پرکاربردی است که بهبود دهنده خاص خود را دارد. بهبود دهنده سافتر توست برای تولید انواع نان‌های تست به کار می‌رود.
  • گلوتن : گلوتن را نیز می‌توان به عنوان یکی از بهبود دهنده‌های آرد دانست که برای تقویت کردن آردهای ضعیف و متوسط و همچنین اصلاح ویژگی‌های خمیر و افزایش جذب آب به کار می‌رود‌.

نتیجه گیری

بهبود دهنده‌های نان موادی بسیار قدرتمند هستند که با بهینه‌سازی فرایندهای تخمیر، پخت و شکل دهی می‌توانند به تولید نانی با کیفیت با طعم فوق العاده و ماندگاری بالا کمک شایانی کنند. استفاده درست و آگاهانه از این مواد می‌تواند کیفیت انواع نان‌ها و شیرینی‌ها را بهبود ببخشد و سبب رضایت مشتریان بشود. اما با این حال رعایت کردن اصول بهداشتی و به کار بردن انواع بهبود دهنده‌های معتبر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در هنگام استفاده از بهبود دهنده‌ها و خرید انواع متفاوت آنها کیفیت را در نظر بگیرید و همیشه سلامت مصرف کنندگان را اولویت قرار بدهید؛ زیرا این مواد همانطور که فواید خاص خود را دارد در صورت استفاده بیش از اندازه و یا استفاده از مواد بی‌کیفیت می‌تواند سبب ایجاد مشکلات سلامتی زیادی بشود. برای تهیه انواع بهبوددهنده نان با کیفیت بالا و قیمت مناسب، می‌توانید به‌راحتی از فروشگاه اینترنتی ایران ایست سفارش خود را ثبت کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن